Sostenibilitat

BONES PRÀCTIQUES PER A LA SOSTENIBILITAT

Molt feliços de compartir la nostra alegria amb vosaltres.

Dos Premis hem rebut durant el X Simposi de l’Associació Turística d’Apartaments, celebrat al novembre 2022.

No només són premis, sinó també són il·lusions, emocions i molta força per seguir treballant de valent, dia rere dia, per a seguir realitzant la nostra feina amb passió. Sense amor pel nostre somni esdevingut realitat al 2013, no podríem ser aquí.

Per tot això, estem molt agraïts a ATA per ser sempre estar al nostre costat i ajudar-nos a créixer junts, a la Facultat de Turisme de l’UDG, al Patronat i a totes les persones que feu possible cada any els Premis Gironins !

Els dos premis rebuts són:

PREMI AL MILLOR ALLOTJAMENT TURÍSTIC AMB HISTÒRIA, entregat a Cal Secretari de Can Gat Vell. Una història des del segle XVIII (i potser inclús anterior) i escrita gràcies a les nostres trobades amb els nostres simpàtics veïns de Llampaies que han tingut l’amabilitat d’explicar-nos moltes cosetes, de prestar-nos fotos de l’època etc. Hem escrit i seguim escrivint la història de casa nostra per a tots vosaltres i que mai s’oblidi.

PREMI AL MILLOR ALLOTJAMENT TURÍSTIC SOSTENIBLE, entregat a la finca de Can Gat Vell, després de diverses formacions online, i gràcies a la xerrada amb @bethgarrotxa, vam trobar una gran inspiració, ja que gairebé el 90% dels “gestos responsables” els aplicàvem dia rere dia a casa nostra. Durant 4 mesos vam escriure el nostre estudi sostenible i el nostre protocol de Bones Pràctiques. Com diu la Beth “no cal fer grans revolucions a les empreses, tan sols és necessari incloure petits canvis”.

 

Com ens podeu ajudar a ser més sostenibles ?

– Per una millor comoditat a l’hivern i una sensibilització sostenible, tinguem cura de deixar les portes i finestres ben tancadetes per evitar baixar la temperatura ambient.

– A l’estiu, tanquem les persianes en hores de molta calor així la temperatura no puja tant.

– Si posem l’aire condicionat, tinguem cura de deixar les portes i finestres ben tancades. Posem l’aire condicionat a una temperatura raonable el temps que estem a casa i tanquem-lo quan sortim de l’allotjament.

– L’estalvi en l’aigua és fonamental per garantir el subministrament al llarg dels anys. Per això recomanem recuperar l’aigua de l’aixeta de la dutxa, l’aigua que surt triga un temps a escalfar-se fins a aconseguir la nostra temperatura ideal, col·locarem un cubell vermell especial per recollir l’aigua amb el logo “L’aigua és un bé escàs, no la llencis”. El dia següent regarem les plantes, et sorprendràs de la quantitat d’aigua que pots estalviar-te.

– Bevem aigua de l’aixeta i deixarem de produir ampolles de plàstic o bé utilitzem ampolles de vidre.

– Les bosses de les nostres ONG’s  (Ecos de Mali i Somriures Valents) són ideals per fer les compres i així evitar de comprar bosses de plàstic.

– Apaguem els llums quan sortim de l’allotjament/habitació i apaguem l’aire condicionat (si n’hi ha).

– Omplim el rentavaixelles i la rentadora quan els posem en marxa. Posem els programes en “estalvi d’energia”.

– Calculeu la vostra petjada de carboni: https://calculadora-carbono.climatehero.me/

– Tal com s’especifica en les normes de la casa, no es permet fer jocs d’aigua amb pistoles i/o globus, així com qualsevol activitat que malgasti el subministrament en general.

LA SOSTENIBILITAT EN CAN GAT VELL

EL NOSTRE ESTUDI-PROTOCOL ACTUAL

Demanem la col·laboració dels nostres hostes per ajudar-nos a ser més sostenibles. Per això us expliquem els nostres gestos, ja que els nostres petits moviments i mesures diaris ens fan avançar molt.

Primer de tot, sabem que Can Gat Vell és una masia del segle XVIII completament restaurada respectant al 100% els materials de la casa i adaptant-la de la millor manera possible.

-Reutilitzem una finca antiga i la millorem dia rere dia.

-Reutilitzem els mobles antics havent-los restaurats

-Reutilitzem làmpades/aixetes restaurades i donem una 2na vida a la majoria de materials. No llencem res, ho guardem perquè estem convençut que en algun moment donat i en algun indret específic es tornarà a trobar un espai. Es fa un gran manteniment de la fusta i del ferro regularment per evitar que els materials es facin malbé.

-Restaurar una propietat és sostenible, és reciclar-la per seguir-la utilitzant en lloc de deixar-la abandonada i que ens transformi en ruïnes

-SOSTENIBILITAT SOCIAL-

-Oferim experiències transformadores com retirs de Ioga, Mindfulness, Rebirthing

-Ajudem a descobrir el nostre bosc, a escoltar el cant dels ocells, a viure el silenci, gaudir de la natura i respectar-la és també Sostenibilitat

-A través de les xarxes compartim les diferents estacions de l’any, els seus colors i olors, les plantes i flors

-Facilitem l’apropament a la natura i també als animals, compartint l’estat i vivències amb els conills, les gallines, els ocells i el nostre gat i també recomanem les visites guiades a les explotacions agrícoles/agroturisme/granja.

-Ajudem els nens a apropar-se als animals del galliner, els donen de menjar i els expliquem anècdotes

-Promocionem l’economia de proximitat i productes de Km0. Comprem i recomanem passar les comandes al supermercat Suma del nostre municipi, visitar la botiga Gou de Camallera amb els seus productes locals, comprar les fruites i verdures directe a l’agricultor amb entrega a domicili, gaudir del pa de coca del forn de pa així com les verdures i fruites de la botiga Vegetal, i comprar la carn als nostres companys de Camallera. Així com tenim contacte amb productors ecològics de l’Escala i Ventalló.

Recomanem passejar-se pels mercats setmanals i artesans de la zona, així com dels mercats vintage i/o de 2na mà

-A la nostra botigueta, oferim vi, mel i oli de l’Empordà

-Patrocinem el club de futbol de Camallera i fires/esdeveniments del municipi (Fira de les Aus, Festa de la Mainada etc.)

-Col.laborem amb projectes locals, com Benvinguts a Pagès

-Tenim contractada una treballadora del nostre municipi

-Proposem que calculeu la vostra petjada de carboni-calculadora: https://calculadora-carbono.climatehero.me/

-A la biblioteca, tenim a la vostra disposició llibres i enciclopèdies que podeu consultar en quan a la fauna local i a la recepció, posem al vostre abast els llibres amb camins rurals per rutes a peu o en bicicleta

-Fomentem el respecte i la convivència entre les diferents famílies

-Ajudem i col·laborem amb dues ONG’s:

-Somriures Valents per la distròfia muscular infantil, som un dels punts de recollida de taps de plàstic per recaptar fons per la investigació de la malaltia, també venem bossetes i polseres.

-Ecos de Mali, venem sabons, cremes, bosses i bossetes per donar el diner recaptat i així ajudar en la construcció d’escoles/contractació de mestres/elaboració dels horts etc.

-SOSTENIBILITAT MOBILITAT-

• Recomanem els restaurants del nostre entorn, per tal de fer descobrir la nostra gastronomia casolana i típica de la zona

• Publiquem en el nostre web, a través d’un PDF així com d’una carpeta d’informació a les nostres cases i s’inclou la següent informació:

– Itineraris en peu o en bici en l’Alt Empordà i les diferents comarques.

– Informació del transport públic: línies de rodalies i regionals (R11-RG1) amb parada a Camallera, línia de bus etc.

– Lloguer de bicis per fer descobrir els camins de la vora

– Punt de càrrega del cotxe elèctric a Camallera (al costat de l’església)

– Donem informació d’Itinerànnia, ja que algun camí passa a 10 metres de Can Gat Vell

– Donem informació del GR1, amb camí darrere de casa nostra

– Donem informació sobre l’APP Diskover, per descobrir tot el que tenim en el nostre entorn. També vam incloure en aquesta APP els “nostres” punts d’interès.

– Uns dies abans de la seva arribada, enviem l’email de Benvinguda als nostres hostes, així es poden planificar la seva estada, les festes majors, els mercats, els festivals etc. La nostra passió és també fer descobrir el nostre entorn al nostre client

-SOSTENIBILITAT MEDIOAMBIENTAL-

-Residus, disposem de cubells de colors groc-blau-verd, i a 50m l’Ajuntament de Camallera, Saus i Llampaies posa a la nostra disposició els contenidors de reciclatge i de rebuig per facilitar-ne l’ús.

-Recuperem l’oli usat i el portem a la deixalleria de Camallera. En cas de necessitat ens ho dieu

-Hem canviat totes les bombetes tradicionals a les LED

-Tenim la capsa de bombetes per reciclar

-Recuperem les piles usades i les llancem al seu lloc de reciclatge

-Recuperem les càpsules de cafè per tal de reciclar-les. Tenim la capsa a la botigueta.

-Recuperem les aigües pluvials i les utilitzem pel reg del jardí i de les plantes. També col·loquem galledes sota els canalons i desguassos de la casa.

-El nostre reg és automàtic amb dispersors, alimentat per la cisterna de recuperació d’aigües pluvials, i programat segons l’època i el percentatge corresponent

-Totes les restes de menjars (fruites, verdures, pa etc.) es donen als animals. És el nostre espai orgànic. Així com la gespa del nostre jardí, la donem als animals, també les branques i fulles de moreres. Veureu un test penjat la reixa del galliner, si és possible, hi deixem l’herba per donar als animalons.

-Utilitzem la terra del galliner, barrejada amb excrements, fulles etc. per omplir les jardineres i testos, res millor per cuidar la natura.

-A mesures que anem canviant els electrodomèstics, els comprem més eficients energèticament

-A les zones exteriors d’ús comunitari oferim els enllumenats amb sensors i/o temporitzadors i la majoria de llums s’apaguen a la una de la matinada i s’apaguen completament quan no hi ha hostes. En alguns espais disposem d’un detector de moviment

-Els aparells d’aire condicionat funcionen amb WIFI i es permet controlar a distància en cas d’oblit o de controlar si alguna finestra s’ha quedat oberta, és a dir que disposem d’un control intel·ligent pel que fa l’aire condicionat, calefacció, il·luminació etc.

-Intentem canviar les aixetes convencionals a aixetes amb monocomandament termostàtica per evitar el malbaratament de l’aigua, tot i que hem de dir que disposem d’instal·lacions amb aixetes rústiques i antigues, per tant molt sovint, és poc compatible

-Poc a poc anem canviant les banyeres a dutxes

-Canviem poc a poc les portes i finestres per millorar l’aïllament

-No imprimim o imprimim el mínim possible, aprofitant al màxim totes les pàgines no utilitzades. Imprimim les 2 cares si és possible i en qualitat d’esborrany, així gastem menys. Els cartutxos vells s’envien per correu postal a l’empresa corresponent pel seu posterior reciclatge.

-En compte de fulletons enviem els dossiers d’activitats/document de telèfon d’interès i informació pràctica abans de l’arribada en PDF i per email

-Els gots dels lavabos són de vidre

Infografia de la presentació de Beth Cobos

-SOSTENIBILITAT ECONÒMICA-

No malgastem ! pensem en baixar els consums d’energia i estalviarem diners.
Reutilitzem, Reciclem, Donem una segona vida als productes/mobles etc.
Per un major control de l’energia recopilem mensualment les dades de consum i despesa.

Infografia de la presentació de Beth Cobos

 


Exemples de Can Gat Vell Sostenible

bbbb


Can Gat Vell Turisme Rural  |  Carrer del Puig 3, 17465 Llampaies Saus Camallera – Alt Empordà   ·    info@ruralgatvell.cat   ·    M. (+34) 639 99 47 37    ·    T. (+34) 972 79 42 85